domingo, 11 de marzo de 2007

Dona i societat



Des del Col·lectiu UAB de la CJC-Joventut Comunista volem presentar el cicle Dona i societat de pensament crític sobre perspectives de gènere, que es realitzarà a quatre facultats diferents de la Universitat Autònoma de Barcelona tots els dimecres del mes de març d´enguany.

CICLE "DONA I SOCIETAT"





* dimecres 7 de març

xerrada:
" LES PRESONS DE DONES" amb ELISABET ALMEDA
sociòloga especialista en penals femenins


hora: 12h
lloc: aula 11 de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia



* dimecres 14 de març

xerrada:
"DONES LLUITADORES", amb NEUS CATALÀ
supervivent dels camps d´extermini nazis i Catalana de l´Any 2006

presenta: Elisenda Belenguer, autora del llibre "Neus Català: Memòria i lluita" (ed. Fundació Pere Ardiaca)

hora: 13h
lloc: Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres






* dimecres 21 de març


projecció:

CINEMA FEMINISTA, amb ROSA MARIA PALENCIA
professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació

hora: 11:30h
lloc: Facultat de Ciències de la Comunicació (aula per confirmar)







* dimecres 28 de març

xerrada:

"LA DONA COM A SUBJECTE DE DRET", amb CARMEN GONZÁLEZ
advocada laboralista argentina durant la dictadura militar

hora: 13h
lloc: Facultat de Dret (aula per confirmar)




Amb la voluntat d´aportar una visió progressista i científica de diversos aspectes de la vida en relació a la qüestió de gènere, hem optat per analitzar la realitat de la dona des de diversos punts de vista, en un intent d´apropar-nos a les problemàtiques actuals des d´un context històric i a l´estudi de la participació de les dones en la societat durant la segona meitat del segle XX.


Així, comptarem amb la presència de la Neus Català, incansable lluitadora antifeixista que va combatre als escenaris de la Guerra Civil i de la Resistència francesa contra l´ocupació nazi, acabà presa al camp de concentració de Ravensbrück (de la qual n´és l´única supervivent que encara resta viva) i finalment es va veure proscrita a un llarg període d´exili fins al final de la dictadura franquista. Aquesta dona que en si mateixa és un exemple de lluita i voluntat tenaç, ens explicarà a través de la seva experiència i vivències les penúries i sofriments que hagueren d´afrontar tantes dones que, com ella, es veieren immerses en un període històric ple d´entusiasmes populars, i de sagnants respostes des dels sectors més reaccionaris de la societat per a eliminar-los.

Juntament amb ella, tindrem el gust d´escoltar una altra experiència, de la Carmen González Barreiro, que fou advocada laboralista durant la dictadura militar d´Argentina. Obstinada lluitadora pels drets dels i les treballadores, i coneixedora amb profunditat de les problemàtiques de la violència de gènere, en aquesta ocasió ens farà una explicació històrica sobre l´evolució dels drets de la dona en els darrers cinquanta anys.

En una voluntat d´aproximar-nos també a qüestions d´actualitat que envolten el món de la dona, sovint tenyit de desigualtats i diferències, abordarem les problemàtiques dels centres penitenciaris de població femenina, gràcies a la participació de l´ Elisabet Almeda, sociòloga i llicenciada en Ciències Polítiques, que és una especialista d´aquesta realitat existent a la nostra societat, que sovint passa tan desapercebuda.

El cicle no fóra complet sense una projecció audiovisual de temàtica de gènere, que ens presentarà i introduirà la professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació Rosa María Palencia, gran coneixedora del cinema de tendència feminista.


Esperem que aquest conjunt de xerrades i la projecció serveixin per a generar un efectiu intercanvi de coneixement, captin l´atenció dels i les estudiants de la universitat per a què participin en aquestes i es volquin en la defensa dels drets de la dona, i en general estimulin el debat social sobre les problemàtiques de gènere, orientant-lo cap a la visió progressista que en pretén la superació.

No hay comentarios: